Mehurčkanje - delavnica penine in šampanjci (Hotel Triglav, 27. december 2013)

Leto smo zaključili kot se za ta čas spodobi... z mehurčki. Degustacijo in delavnico je vodil urednik revije Dolcevita, eden izmed največjih poznavalcev penin in šampanjcev ter ocenjevalec slovenskih gostiln in vin - Tomaž Sršen. Razvajali smo se s slovenskimi in tujimi peninami, manjkali pa niso niti pravi šampanjci. In zaključek leta 2013 je bil popoln!

Spoznali smo kako nastane peneče vino, zakaj nastanejo mehurčki, kakšna je razlika med tankovsko in klasično metodo pridelave penin itd. Tomaž nas je preko računalniške predstavitve popeljal po svetovno najbolj znanih šampanjskih kleteh, ki jih je ravnokar obiskal.

Poskusili smo tri različne slovenske penine, italjanski prosecco, špansko penino - Cava in dva prava šampanjca iz Francije. Ugotavljali smo tudi, zakaj so šampanjci kralji penečih vin.

Zvezda večera pa je bil 11 let star šampanjec, Delamotte - blanc des blancs, letnik 2002.

press to zoom
Tomaž Sršen
Tomaž Sršen
press to zoom
Damir Salkič
Damir Salkič
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom